Adopter
Bli en del av fellesskapet vårt med en enkel, fast månedspris. Etter ett år kan du enkelt avslutte abonnementet når som helst ved å sende en e-post til info@mareaoslo.no – så enkelt er det!
Små Habitat
150 / per mnd.
Små Habitat—Stor Effekt på En Kompakt Plass! 🌊🌱
Mens våre større tunikat-habitater jobber i stor skala, er dette mindre habitatet perfekt for de som ønsker å gjøre en kraftig, men mer rimelig forskjell!
Tunikater (Ciona intestinalis) er naturens filtreringsmestere, og dette habitatet huser opptil 250 tunikater, som hjelper til med å filtrere store mengder vann hver dag! Disse utrolige skapningene fester seg til habitatet og setter i gang med arbeidet med en gang, og forbedrer vannkvaliteten mens de støtter veksten av et mangfoldig marint økosystem.
Hvordan det fungerer for restaurering:
- 🌊 Naturlig Filtrering: Tunikatene filtrerer skadelige næringsstoffer og giftstoffer fra vannet, renser det og skaper sunnere forhold for marint liv.
- 🐟 Ecosystem Boost: Vårt mindre habitat skaper fortsatt viktige ly og beiteområder for marine arter som torsk og hummer, og hjelper til med å gjenopprette biodiversiteten.
Når du kjøper et mindre habitat, bidrar du på en meningsfull måte til fjordens gjenoppliving—vi følger fremgangen og fremmer et sunnere, mer livlig økosystem. En liten investering for stor effekt på havet! 🌱🐟
Stort Habitat
250 / per mnd.
Stort Habitat—Hjelper havet å trives!
Tunikater (Ciona intestinalis) er naturens superhelter! Tunikater stammer fra over 500 millioner år siden, og de fester seg til habitatene våre og jobber døgnet rundt for å rense havvannet. Vi skaper bare den perfekte plassen, og de gjør resten!
I et godt år estimerer vi at hvert stort habitat kan tiltrekke seg opptil 1 000 tunikater, som forbedrer vannkvaliteten og støtter et blomstrende marint økosystem.
Hvordan det fungerer for restaurering:
- Naturlig Filtrering: Tunikatene filtrerer næringsstoffer og giftstoffer fra vannet, fjerner skadelige stoffer og forbedrer vannkvaliteten.
- Ecosystem Booster: Habitatene våre skaper ly og beiteområder, og tiltrekker seg marine arter som torsk og hummer, som hjelper til med å gjenopprette biodiversiteten.
Når du kjøper et habitat, følger vi fremgangen og bidrar til et sunnere, mer livlig økosystem i fjorden. La oss rense havene og bringe livet tilbake, sammen!
Sukkertare tau
50 / per mnd.
Sukkertaretau—Hjelper havet å trives!
Sukkertare (Laminaria saccharina) vokser opptil 1–4 cm per dag på de forhåndssådde tauene vi bruker.
Hvordan det fungerer for restaurering:
- Rask vekst: Sukkertare absorberer CO₂ og næringsstoffer, forbedrer vannkvaliteten og styrker havhelsen.
- Ecosystem Booster: Tauene skaper ly og beiteområder for forskjellige marine arter.
Når du kjøper et sukkertaretau, følger vi veksten, høster det om våren og setter det ut igjen om høsten. Sammen bygger vi et sunnere hav!

Hvorfor Adoptere?
Marea jobber for å restaurere Oslofjorden ved å lage “biologisk aktive” flater. Det betyr flater som fremmer vekst av spesielle typer dyr og alger.
Restaurering av økosystemer
FN har erklært 2021-2030 som tiåret for restaurering av økosystemer. Det finnes mange måter å hjelpe naturen på. Vi kan reparere ødelagte leveområder eller skape nye for arter som har mistet sitt hjem. Restaurering og forbedring av økosystemer vil bli stadig viktigere for å redusere effektene av klimaendringer, lagre karbon, styrke biologisk mangfold og bekjempe forurensning. Fra NIVA – Forskningsinstituttet for vann og miljø.

Hva er sukkertare, og hvordan hjelper det havet?
Sukkertare (Saccharina latissima), også kjent som havbelte eller djevelens forkle, spiller en viktig rolle i å gjenopprette marine økosystemer. Det tar opp overflødige næringsstoffer og karbondioksid, samtidig som det gir fra seg oksygen. Dette hjelper med å redusere forsuring av havet og skape et sunnere og mer balansert miljø. Fra Seaweed Solutions.
Hvordan vokser sukkertare?
Sukkertare vokser raskest fra sen vinter til vår, vanligvis med en hastighet på rundt 1,1 cm per dag, og noen planter kan vokse opptil 4,87 cm per dag. Veksten avtar fra juni og kan stoppe helt i slutten av sommeren. Derfor høster Marea våre tareeksperimenter om våren.
Sukkertare vokser naturlig i havet, men egner seg også godt for dyrking. Kommersiell sukkertare dyrkes ofte på lange tau i stedet for naturlige overflater som steiner. Vi får våre taretau, som allerede har tarefrø, fra Seaweed Solutions, og legger dem ut for hånd i Oslofjorden.
Hva er tunikater?
Tunikater, ofte kalt “sjøpunger,” er virvelløse dyr. Fordi tunikater er filterspisere, hjelper de med å forbedre vannkvaliteten ved å fjerne partikler og overskuddsnæringsstoffer fra vannet. Å dyrke og lage habitater som fremmer vekst av tunikater er svært effektivt. Tunikater bidrar til renere vann og legger til rette for vekst av andre arter.
Målet vårt er å skape mange små oaser i Oslofjorden der tang, tare og andre marine arter kan vokse. Dette tiltrekker strandkrabber, reker og annet liv tilbake til fjorden. Våre habitater for tunikater oppmuntrer til at disse dyrene naturlig slår seg ned, filtrerer næringsstoffer fra vannet og fremmer vekst av annet marint liv. Dette bidrar til bedre helse for økosystemet i fjorden. Vi planter dem ikke, men lager, studerer og overvåker habitater som de kan feste seg til.
En nærmere titt på tunikater
Ifølge Marine Life Information Network jobber vi i Oslofjorden med tunikaten Ciona intestinalis. Dette er en stor, enslig sjøpung som kan bli opptil 15 cm lang. Kroppen er myk, kan trekkes sammen og har en lys, gjennomsiktig grønnaktig/gul farge, slik at de indre organene er synlige. Noen ganger har de oransje striper på kroppen. De har to åpninger eller “sifoner” som kan ha gule kanter med oransje/røde pigmentflekker.
- Veksten deres kan være opptil 0,7 % av kroppslengden per dag, avhengig av temperatur og kroppsstørrelse.
- De er hermafroditter, noe som betyr at de har både hann- og hunnkjønn.
- Livsløpet er 1-2 år, og larvestadiet varer i 2-10 dager.
Global variasjon
Det finnes 3 020 kjente arter av tunikater i verden, ifølge Encyclopedia of Life.
En eldgammel forbindelse
Tunikater tilhører undergruppen Urochordata og er en del av samme gruppe (Phylum), Chordata, som virveldyr som pattedyr, fugler og fisk. Dette betyr at til tross for deres enkle utseende, er tunikater noen av våre nærmeste slektninger blant virvelløse dyr.
Tunikater i Skandinavia
Ifølge Smithsonian Environmental Research Center stammer Ciona intestinalis fra et område som strekker seg fra Norge til Nord-Spania og den ytre Østersjøen (Bouchemousse et al., 2016). Arten ble først beskrevet av Carl Linnaeus i Sverige i 1767 og har tilpasset seg til å trives i kalde vann. Den kan overleve temperaturer ned til 0 °C eller lavere om vinteren i Skandinavia (Dybern, 1965).


